20 januari 2017
Årets Citrix Summit 2017 i Anaheim var utan tvekan det år då det presenterades mest Cloud nyheter. Citrix kärnprodukt XenApp och XenDesktop står i fokus för att bli flyttat ut till ”the Cloud”.
Som vanligt presenterade Daniel Feller, Lead Architect på Citrix, de stora nyheterna med den senaste versionen av XenApp och XenDesktop version 7.12. Produkten har inte ändrat på sig så mycket sen version 7.11 men i version 7.12 får vi nu ännu bättre stöd för Cloud-koppling och stabilitet.
Jag har valt att för er sammanfatta de mest intressanta bitarna från nyheterna i en mer teknisk specifikation som ni får ta del utav här nedan.
- Local host cache introduceras igen, alla har vi saknat LHC sedan XenApp 6.5 tiden och ser fram emot att få den tillbaka. LHC kom tillbaka främst för att lösa problemet om kopplingen mellan ert företag och Cloud försvinner. Det som nu händer är att Broker servrarna får en lokal databas. Så även fast ni inte har anslutning till Cloud kan ni fortfarande starta sessioner på XenApp och XenDesktop servrar som finns utanför molnet.
När anslutningen återfås, synkas lokala databasen ihop sig med farm-databasen. Att tänka på vid design är att en LHC kräver mer minne och disk, så glöm inte ta höjd för det.
- Zones – Likt som i XenApp 6.5. introducerades i version 7.11. Zones har nu fått lite bättre användningsområde från och med version 7.12. Nu kan ni ha flera satellit siter som kan prata med en central SQL server. När länken till centrala sql servern går ner, används local host cache ute på satellit ställena.
- Workspace Environment Management, WEM – företaget Norskale som köptes för ett tag sen har nu integrerats med XenApp och XenDesktop. Enkla guider för hur ni sätter upp WEM finns tillgängliga. En agent på varje XenApp och Xendesktop gör optimeringarna. WEM fortsätter också fungera ifall koppling till databasen försvinner. AceIQ som Partner till AppSense kollade upp om WEM kommer ersätta AppSense men så är inte fallet. WEM och Appsense kompletterar varandra väldigt bra i en och samma Citrix-miljö
WEM minimerar alla resurser för processer i varje session som bara ligger där.
- HDX grafik, adaptive display introducerades under 2016. Tidigare var vi tvungna att välja h.264, thinwire, eller overlay lossless. Vilken codec är bäst lämpad, ni kan bara välja en per session. Idag om vi tar en webbsida som exempel så innehåller den sidan lite av varje, animering, text och bilder. Adaptive display, en sorts intelligent UDP, en uppgradering av framehawk transport.
- Self Service Password reset – en smidig lösning som är en del av StoreFront konfigurationen. Via en extra ikon på Storefronts inloggningssida kan användarna med hjälp av frågor låsa upp och eller byta lösenord. Att tänka på är att denna information med frågor och svar sparas i en central store.
- App Layering – Unidesk. För ett år sedan introducerades Citrix AppDisk. Ett smidigt sätt att skilja på varje installerad applikation. Enda felet var att om ni hade många appdiskar kopplade så skapade det en massa ”overhead”. Unidesk löser detta så nyheten att Citrix köper Unidesk vart väldigt välkommen, vi kan nu ha många lager med olika applikationer och det blir ingen ”overhead” och seghet.
- Application tagging – Likt worker groups i XenApp 6.5. Tagga applikationer som ni vill endast ska köras på vissa maskiner i en delivery group. Som exempel applikationer som ni endast vill ska köras på vissa maskiner i en delivery group, taggas med en tag t.ex. ”test”.
- Citrix Director 7.12, förbättringar när det gäller rapporter, nu kan ni mer anpassa era rapporter på ett enkelt sätt.
- MCS vs PVS, som alltid när Daniel Feller pratar så diskuteras vilken streaming metod som är bäst. Idag säger vi att båda är lika bra, för de är de. Det är mer tillfället som avgör, ska ni köra i Cloud så får ni använda MCS. Ska ni streama till fysiska maskiner eller använda versionshantering så är PVS bättre.
Josef Malmborg, Solutions Architect