BYOD – D som i Disaster?

XenMobileEn trend som det pratats om under lång tid tänkte jag behandla i detta inlägg – Bring Your Own Device. Trenden, utmaningen eller realiteten, vad vi kallar det beror mycket på hur långt ni kommit med att digitalisera era arbetsflöden. BYOD handlar också om hur vi möter en ny generation användare med IT-vana sen barnsben och hur vi möter arbetssätt som förändras. Önskemålen och ibland även kraven på vilken typ av enhet användaren vill arbeta från ökar hela tiden.

Här brottas många företag med att vara en attraktiv arbetsgivare med mobila arbetssätt samt stor valfrihet när det gäller vilken eller vilka telefoner, surfplattor och datorer som erbjuds de anställda alternativt att de tillåts använda sina privata enheter. Samtidigt måste företaget i sitt säkerhetsarbete skydda interna system och data. En ekvation som ibland kan vara svår att lyckas med samtidigt som användarupplevelsen inte får påverkas negativt.

Hela diskussionen kring BYOD handlar i mitt tycke för mycket om att begränsa användaren, låsa ner enheter m.m. Allt fokus ligger många gånger enbart på enheten, hur hanterar vi enheten? Söker ni bara verktyg för att hantera och kontrollera vilka enheter som används, räcker kanske en MDM-lösning (Mobile Device Management)? I samband med en sådan diskussion bör ni bland annat ställa er frågorna:

• Är applikationer och information säkrat i en MDM-lösning?
• På vilket sätt har användarupplevelsen förbättrats?

Efter denna kanske något dystra inledning fortsätter jag nu med hur vi på AceIQ ser på de utmaningar som ni kan stå inför. Mitt råd blir; tänk inte på enheten i första hand, fokusera istället på den information som hanteras i apparna på enheten och på hur upplevelsen för användaren är. Skulle en enhet gå förlorad kan vi ersätta denna, om vi däremot förlorar informationen på enheten blir situationen genast mer allvarlig. Genom att även ta kontroll över applikationer introduceras begreppet MAM (Mobile Application Management). D-som i disaster

Genom att ta ett helhetsgrepp över enheter, mobila appar och företagsdata har vi, istället för ett hinder, en möjlighet att öka produktiviteten och flexibiliteten kring när, var och hur vi arbetar. AceIQ kan hjälpa er med detta genom att kombinera MDM och MAM funktionaliteten till det som idag populärt kallas EMM (Enterprise Mobile Management). Detta görs med hjälp av Citrix-produkten XenMobile.

Genom att ansluta användarens enhet kan ni med ett centralt verktyg ge tillgång till säkra appar för mail, web och dokumenthantering m.m. För slutanvändarna skapas en företagsintern yta för appar, appar som är företagsutvecklade och/eller anpassade för er organisation såväl som publika appar från Apple App Store eller GooglePlay m.fl. På detta sätt kan ni skapa ett ”one-stop-shopping”-scenario för era användare där de mobila appar som används i organisationen är samlade på ett ställe. Arbetar ni redan idag ifrån en Citrix-miljö kan ni med fördel även publicera denna i XenMobile så att skrivbord och appar blir tillgängliga i telefon eller surfplatta.

När vi tittar utifrån ett större perspektiv och fokuserar på användaren istället för hårdvaran vinner vi stora fördelar när det kommer till mobila arbetssätt. Genom att ge den mobila användaren åtkomst till samma verktyg som vid sin arbetsplats ges en sömlös användarupplevelse samtidigt som data och applikationer säkrats upp genom central hantering och distribution.

Låt inte ditt mobilitetsprojekt bli en Disaster – Kontakta AceIQ!

Henrik Kristoffersson
Systems Engineer

Nyheter

Nutanix: Revolutionerar IT för framtiden

Välkommen till en värld där IT blir en enkel resurs och där innovation möter effektivitet. Nutanix, ledande inom hyperkonvergerad infrastruktur, har skapat en banbrytande plattform som förändrar hur företag tänker kring sina IT-behov.

Läs mer

Press Release – ROL Intelligent Office och AceIQ ingår partnerskap

ROL Intelligent Office och AceIQ har inlett ett partnerskap i syfte att tillsammans erbjuda lösningar som skapar en bättre arbetsplats och hjälper företag att bli mer attraktiva arbetsgivare.

Läs mer

AceIQ söker fler konsulter!

Vi söker ständigt efter kompetens och just nu behöver vi fler konsulter och hoppas på att just du som läser detta kan vara vår nya medarbetare. Vi fortsätter […]

Läs mer